Hendrik van Dijk Fonds  |  Oost-Om 59 - 5422 VX Gemert  |  Postbus 36 - 5420 AA Gemert  |  Rek. Nr. NL 49 RABO 0105 2821  97


Over Hendrik van Dijk en zijn boeken


Hendrik van Dijk (1944 – 2011) is in 1944 geboren in Erp als zoon van een boerenfamilie met zes kinderen. Na de lagere school, bezocht hij de ambachtsschool om timmerman te worden om daarna als snel een eigen aannemingsbedrijf te starten. Na een faillissement, is hij opnieuw begonnen met Gebroeders Van Dijk BV, later Unidek BV. In 1968 trouwde hij met Mia Jaspers, waarmee hij twee dochters (Jakoline en Madeleine) en 1 zoon (Erik) kreeg. Na zijn eerste hartaanval in 1989 ging het met zijn gezondheid nog lange tijd goed. Maar na een 2e hartaanval (en zelfs hartstilstand) in 1996 bleef hij sukkelen met zijn gezondheid. Dit heeft hem doen besluiten om in 2003 Unidek te verkopen en in het klein verder te gaan met een productontwikkeling bedrijf, genaamd Havadi. Zijn gezondheid ging echter vlug achteruit en dat heeft hem in 2011 na een hartstilstand het leven gekost.

Hendrik stond bekend als een pragmaticus, bezieler en geboren optimist. Na zijn faillissement in 1969 was zijn uitgangspositie hopeloos. Toch begon hij opnieuw. Een startkapitaal had hij niet, maar wel een ijzeren wil om zijn (bouwkundige) ideeën te verwezenlijken. Bijna niemand geloofde in het bouwproduct tempex, maar hij zette door. In 30 jaar tijd bouwde hij eigenhandig een miljoenenonderneming op, met 730 medewerkers, verspreid over elf bedrijven. Waar anderen de risico’s nog eens goed op een rijtje zetten, was hij allang bezig. Unidek is gebouwd op progressief ondernemerschap, vindingrijkheid en bruto wilskracht. De factor geluk speelde nauwelijks een rol: ‘Geen pech hebben is voldoende geluk’, aldus de lijfspreuk van Hendrik.

Niet alleen als ondernemer zocht hij zijn eigen weg, ook als mens. Hij had een eerlijk besef van eigenwaarde en was niet bang om voor zijn eigen mening uit te komen. Dat was al zo in zijn jonge jaren. Hard werken, niet zeuren en met beide benen op de (Gemertse) grond blijven, waren even vanzelfsprekend als het principe om te knokken voor zijn rechten. De eigenheid en onverzettelijkheid zorgden voor vele spraakmakende en anekdotische voorvallen.

Om deze verhalen aan de vergetelheid te onttrekken, maar meer nog om ze samenhang te geven en in de tijd te plaatsen, is het idee ontstaan om het leven en werken van Hendrik van Dijk in boekvorm uit te brengen.

Het boek ‘Geen pech hebben is voldoende geluk’ is te bestellen via info@hendrikvandijkfonds.nl. De kosten bedragen € 10,- en komen geheel ten goede aan het Hendrik van Dijk fonds.

 

Andere eveneens te bestellen boeken van Hendrik van Dijk zijn:

-       “Doe het maar zo! Ik heb er over nagedacht…” (over zijn ervaringen met de bouw van het woonhuis van             zijn dochter).

-       “Ondernemen natuurlijk!” (over ervaringen in het ondernemerschap, opgesteld samen met oud-wielrenner           Rini Wagtmans en internetondernemer Ben Woldring).